ChatStory

ChatStory – a te sztorid: egyedülálló biztonságosnet-alkalmazás, amit Messengerre fejlesztett a Telenor Magyarország

A tizenévesek készségszinten használják az internetet, ami mindennapi életük része; a biztonságos nethasználat viszont már korántsem ennyire egyértelmű fogalom számukra. A Telenor „ChatStory – a te sztorid” chatbot alkalmazása a fiatalok számára ismert környezetben – Messengeren – buzdít tudatos nethasználatra. A ChatStory-ban szórakoztató keretek között, egy alaptörténetet követően a játékos maga választhatja meg, hogy hogyan alakuljon az ő saját, tanulságos fordulatokat is rejtő chat sztorija.

Az olyan csevegőalkalmazások, mint a Viber vagy a Facebook (Messenger), lehetővé teszik, hogy cégek/szervezetek mesterséges intelligenciával rendelkező, vagy automata válaszadásra képes csevegőrobotok segítségével nyissanak a felhasználók felé. Azaz a hétköznapi felhasználó az adott cég/szervezet chatbotját megszólítva, személyre szabott vagy előre beállított válaszüzeneteket kap válaszul. Erre a megoldásra épít a Telenor ChatStory – a te sztorid alkalmazása is, ami a Messenger alkalmazásból érhető el, és egy történetet követ végig, amiben a játékos választhatja ki, hogy az egyes döntési pontokon hogyan folytatódjanak az események.

A Telenor célja a ChatStory Messenger-bottal, hogy frontális oktatás és jótanácsok helyett a 13 év feletti fiatalok számára jól ismert környezetben, játékos körülmények között adjon képet arról, hogy egy hétköznapi életszituációban – jelen esetben két fiatal online megismerkedése – is mennyire fontos a körültekintő és tudatos viselkedés és egymás tisztelete. A ChatStory-ban egy kibontakozó szerelem történetét kísérhetjük végig. Már a játék elején kiválasztható, hogy fiú vagy lány szereplőként folytatódjanak az események, majd az egymásra találás pillanatától érkeznek a döntési helyzetek és bonyolódnak a szálak.

A játékban  a digitális lábnyom, a személyes adatok kezelése és a digitális világtól elrugaszkodva a párkapcsolati pszichológia is fókuszt kap. A ChatStory a történet végén nem ad értékelést a játékosnak, hanem az esemény alakulásából enged következtetni arra, hogy a történet során vajon a legjobb döntéseket hozta-e a játékos az egyes szituációkban, vagy érdemes-e újragondolni az egyes helyzetekre adott reakciókat.

A történet bármely pontján járva, egy kattintással elérhető a www.yelon.hu weboldal is, ami 12-18 éves fiatalok önképével és szexualitásával kapcsolatos kérdésekben publikál hasznos cikkeket, valamint chatszolgáltatást biztosít a fiataloknak, akik teljes névtelenségben tehetik fel az őket foglalkoztató kérdéseket az alapítvány képzett szakemberei számára.

A ChatStory – a te sztorid elérhetősége

A ChatStory okostelefonról a Messenger alkalmazásban érhető el: egyszerűen a keresőmezőbe kell írni, hogy ChatStory – a te sztorid, ekkor a találatra koppintva, majd az Új játék indítása választásával már kezdődik is a játék. A ChatStory a felhasználókról semmilyen személyes adatot nem tárol és nem elemez.

A ChatStory történetét a Telenor Magyarországgal együttműködve Prievara Tibor, a 21. Századi Oktatásért Alapítvány alapítója dolgozta ki, míg a munkában a Yelon.hu megalkotója, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nyújtott további szakmai segítséget.